Om os - tanker og visioner

På Rydskovgaard som ligger i Viuf Skov midt imellem Kolding og Vejle bor vi, ud over køerne og grisene, nogle gange  Marius på 16, William på 20, Marie på 22, og hele tiden Anne Mette på 56 år og Lars på 59 år, hunden Kaiza, kattene Steffen og Monstermis og så pindsvinene, der om natten pusler i haven. Ud over arbejdet på gården har vi begge deltidsjob ved siden af; Lars som freelancer i rydskovgaardtilpasseteventbranchen og fast ved Aarhus Festuge, Anne Mette som underviser på SOSU ÅbenrÅ.

I 2001 overtog vi gården. Vi lagde med det samme om til økologisk drift. Lukkede grisene ud på marken og lavede løsdriftsstald til køerne i den gamle grisestald. Det var det eneste rigtige for os og derfor slet ikke noget vi overvejede. Sådan var det bare. Vi kan derfor bryste os af at have dyrket økologisk i over 20 år fra længe før det blev moderne.

 

Vores visioner

Vi har især tre grunde til vores driftsform:

1: Vi ønsker at give vores dyr et ordentligt og stressfrit liv - vores dyr har det faktisk endnu bedre, end de økologiske regler kræver det. For eksempel er vores grise ude på marken hele livet.

2: Vi skylder vores natur og vores børn ikke at fylde den og dem med giftstoffer og penicillin. 

3: Ønsket om at producere fødevarer af høj kvalitet. Vi ville hellere lave få gode varer, end mange af en kvalitet, vi ikke kunne stå inde for.

Økologiregler

Som certificerede økologiske producenter er vi underlagt de økologiske regelsæt. Det betyder at vi ikke bruger sprøjtegifte eller kunstgødning.
oekologiskmarkarbejdetilpasset

I de økologiske regler er der også strammere regler for brug af medicin og for hvor meget dyrene skal være ude. I forhold til de regler går vi et skridt videre: Vi bruger aldrig penicillin til vores grise - vi tror at brug af penicillin til dyr øger risikoen for at udvikle resistente bakterier...

Almindelige økologiske grise fødes på friland og flytter så ind i en stald med udendørs løbegård når de er 7 uger. Vores grise lever hele deres liv ude på den mark hvor de bliver født. 

I forhold til kreaturfodring er der krav om hvor meget grovfoder, typisk græs, dyrene skal have i forhold til koncentreret proteinfoder; vores kreaturer spiser kun græs - korn får de kun ude på marken for at lære at bondemanden er en flink fyr..

Fra jord til bord

På Rydskovgaard har vi for tiden cirka 50 grise og cirka 80 kreaturer hvilket er en meget lille bedrift, hvis man sammenligner os med andre.

Vi satser på at afsætte alt vores kød direkte til vores kunder - kort vej "fra jord til bord" betyder at vi kan sælge høj kvalitet til konkurrencedygtig pris og - ikke mindst - at vores kunder kan være helt sikre på hvor deres kød kommer fra-

Afsætningen foregår især i form af halve grise og kvarte kreaturer, men vi har også vores lille gårdbutik på gården - se mere under salg af kød og gårdbutik.

Hvis du vil smage vores kød færdiglavet kan det bl.a. lade sig gøre på hos på IBC innovation, Johan E i Aarhus Musikhus  og på Vingsted Hotel- og konferencecenter. Du kan også købe vores kød i SMAG DANSK i Vejle - indtil videre dog kun svinekød.